Eesti English
Svenska
Estland » Nationella helgdagar »

Nationella helgdagar


Nationaldagen, 24 februari (1918): Årsdagen av Republiken Estlands självständighetsdeklaration. Efter detta tillkännagivande tvingades Estland att strida mot Sovjetunionen i det s k Frihetskriget. Under detta krig säkrade Estland sina gränser och ingick, den 2 februari 1920, Tartu Fredsavtal med Sovjetunionen. I detta avtal avsade sig Sovjetunionen, för all framtid, alla anspråk på Estland och landets folk.

Segerdagen: (Võidupüha), 23 juni, firas till minne av Slaget vid Võnnu år 1919, då estniska styrkor besegrade ett försök till att återfå den Baltisk-tyska kontrollen över regionen. Segerdagen firas på midsommarafton, en traditionell högtid, som även kännetäcknar årets ljusaste dag, då gryning och skymning går samman.

Midsommardagen (Jaanipäev), 24 juni: Detta är en dag för återhämtning från de föregående nätternas festligheter.Tillsammans med jul och midsommar är Midsommardagen en av de viktigaste högtiden i Estland. Den korta sommarperioden med ljusa sommarnätter betyder mycket för det estniska folket.

Självständighetens återupprättelsedag (Taasiseseisvumispäev), 20 augusti: På denna dag år 1991, återinfördes självständighetsdeklarationen från 1918 i Estland. Redan dagen därpå började Estland att återupprätta sina diplomatiska kontakter med andra demokratiska länder. För Estland blev detta ett historiskt datum, vilket kom att innebära fokusering på principerna för landets styrelseskick, och även återställandet av grundlagen.

Julen (Jõulud), 24-26 december:Julen är den viktigaste högtiden som firas i Estland. För det estniska folket är julen en blandning av det traditionella, det moderna, det världsliga och det religiösa. Som de flesta andra nordiska länder firar esterna julen på julafton (24 december). Dock börjar julfirandet redan kring första advent, då människorna köper julkalendrar och tänder adventsljusstakar. Den 24 december varje år, håller Estlands president ett tal, i vilket han deklarerar julfriden. Denna tradition har funnits i Estland drygt 350 år.

TopBack