Eesti English
Svenska
Estlands ekonomi »

smartEST i Göteborg - 18.04.2012

25.04.2012

Den globala och digitala eran kräver smarta lösningar

Den 18 april skedde i Göteborg alla tiders största evenemang som introducerade Estlands ekonomins innovativa del. Huvudorganisatör för seminariet var Estlands ambassad i Stockholm i samarbete med honorärkonsuln i Göteborg Lars-Erik Boreström. Föreläsare på SmartEST med sina ungefär 100 deltagare var bland andra Västra-Götalands landshövding Lars Bäckström, ordförande i styrelsen för Estlands Bank Jaan Männik och Estlands ambassadör i Sverige Jaak Jõerüüt.

 

Direktör för IT Demo Keskus (Centrum) talade om hur e-staten fungerar och redovisade smarta e-lösningar som används i Estland. Som representanter för innovativa estniska företag deltog Webmedia med sina mångsidiga e-hälso lösningar och Cybernetica med intelligenta kommunikations- och navigationssystem. Yoga Intelligent Building’s representant introducerade deras koncept för gröna, energisparande hus, Estlands Innovativa Institutet i sin tur berättade hur man kan forma forskningsidéer till konkreta produkter.

 

Sammanfattningsvis var deltagare överens om att den global-digitala eran kräver bättre användning och snabbare lösningar av den teknologiska och innovativa potentialen som finns i Östersjöregionen. Under seminariets gång uppstod en del idéer om hur man kan utveckla samarbetet mellan Estlands och Sveriges företag samt mellan den offentliga och den privata sektorn.

 

På kvällen kunde man lyssna på estsvensk och estnisk folkmusik, då Sofia Joons som har sina rötter i Västergötland och Tarmo Noormaa från Södra Estland framträdde.

 

Sverige är Estlands största investerare med 30% andel och enligt statistiken från februari även den största exportpartnern – till Sverige gick det 17% av Estlands export. I Sverige steg Estland som importpartner från 19 till 14 plats med 1,7% andel. Västra Götaland med Göteborg i leden är Sveriges största och mest kända industri- och hamnregion som ligger på toppen inom Sveriges export.


Alla presentationer på engelska kan du hitta här:


Bank of Estonia (Jaan Männik)

Estlands IT Demo centre (Indrek Vimberg)

SEB presentation (Eerika Vaikmäe-Koit)

Webmedia (e-health suite)

Yoga Intelligent Building

Cybernetica

Pera Technology/Eesti Innovatsiooni Instituut

 

Mer info:

Estlands ambassad i Stockholm

Tel +46 8 545 122 80

e-post: info@estemb.se

TopBack